0332 2219660 - Fax: 0332 2219689

Haberler

Şehir Koleji

EZELİ VUSLATIN EBEDİ AŞIĞI: MEVLANA

Ömrümün özeti üç kelimedir: ‘‘Hamdım, piştim, yandım’’ diyen gönül dergâhının sahibi; ilmin, merhametin, hoşgörünün yaşayan hali; ‘‘Hz. Peygamberin yolunun tozuyum’’ diye buyuran pirifâni; ‘‘Aşk, sandığın kadar değil, yandığın kadardır.’’ diyerek Allah’a kavuşmayı düğün gecesi kabul eden aşk ehli; ‘‘Zor diyordun, zor olacak ki imtihan olsun.’’ sözünün hakkını veren sabır önderi; içinde yanan sevgi ateşiyle tüm dünyayı kuşatarak ‘‘Gel, ne olursan ol yine gel’’ diye seslenen İslam elçisi Mevlana Celaleddin Rumi’yi 744. Vuslat yıldönümünde, Düğün Gecesi’nde, rahmet, minnet ve muhabbetle anıyoruz. 

Yaşadığı dönemde büyük sıkıntılar içinde olan Anadolu coğrafyasını ilmiyle irfanıyla sarıp sarmalayan, şefkatle ve merhametle ayağa kaldıran; sinesi Allah aşkıyla yanan, sema’ya durup Hakk’a varan, bir aşk ilmihali olan Mesnevi’yi yazan, Kur’an’la ve sünnetle yaşayan Hz. Mevlana’yı canıgönülden özlüyoruz. 

Bu asrın, ona ve onun gibi Hakk’a âşık kullara olan muhtaçlığı tüm dünyada hissedilmektedir. Bundan ötürü dünyanın birçok yerinden binlerce insan, kendinden sonrakilere bıraktığı kıymetli manevi mirası görmek maksadıyla ve feyz-i ilham almak hissiyatıyla akın akın Hz. Mevlana’nın kabrine gelirken o Hüdavendigar şöyle buyurmuştur: 

‘‘Vefatımızdan sonra mezarımızı yeryüzünde arama, 

Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindendir.”

Böylesine yüce gönüllü bir kul elbette ki ebediyen gönüllerde yaşayacaktır. 

O ariflerin gönüllerinde yaşarken, bizler de onun öğretilerini, öğütlerini, sözlerini ve örnek yaşantısını rehber edinecek, onun gibi halka ve Hakk’a ram olacağız. 

Cennetmekân Mevlana’nın dediği gibi; 

İstiyorsan Hakk’a varmayı, 

Meslek edin gönül almayı, 

Bırak saraylarda mermer olmayı, 

Toprak ol bağrında güller yetişsin.

diyerek onun izinde Allah’ın izniyle gönüller alacak bağrımızda gül devrinin neslini yetiştireceğiz. 

Allah’a kavuşmasını düğün gecesi sayarak içinde ölümü öldüren, adanmışlığın ve teslimiyetin timsali olan, dergâhına umutsuzluğun zerresini dahi sokmayan Hz. Mevlana’nın hikmetli sözlerinin ışığında geleceğimizi aydınlatacağız. 

Bu şehirden yetişen, geleceğin aşk ehli, alnı ak, sinesi pak aydınlık nesli, teni ölse de canı ölmeyen, sözü ölmeyen, aşkı sönmeyen Mevlana’yı, dinlemeye ve yaşatmaya devam edecek… 

Rabbimiz, kendisine yapacağımız vuslatımızı, Mevlana gibi Şeb-i Arus kabul etmeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin… 

Bu derin saygı, hürmet ve hissiyat içerisinde bir kez daha Hz. Mevlana’nın vuslatını rahmetle minnetle ve vefayla yâd ediyor, kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. 

Bu Şehir’in kalbi, millet sevdasıyla Allah aşkıyla yanar… 

Danyal SÜZGÜN 

Konya Şehir Koleji Genel Müdürü