0332 2219660 - Fax: 0332 2219689

Haberler

Kurumsal

İSTİKLAL VE İSTİKBAL MARŞI

‘‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.’’

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!’’ 

Bu dizelerle kahraman ceddimizi şahlandıran, yedi düvele karşı milletçe, vatanca, bayrakça dimdik durmamızı sağlayan, din ve vatan sevgisinin dile gelmiş hali olan, her kıtası imanı arttıran, her mısrası ecdada rahmet okutan, her kelimesi şehitlerimize adanan, her harfi bağımsızlık ve özgürlük savaşımızı hatırlatan İstiklal Marşımız, ezelden ebede yazılan Çanakkale Destanı’nın en gür sedasıdır.

Mazlumların ve özgür halkların hüzünlü sesine karışan bu gür seda, ‘‘Korkma’’ diye başlayıp cesaretin, adanmışlığın ve kahramanlığın simgesi haline gelmiştir. Bu ebedi marş, bugün tüm dünyaya ilham vermiş, umut ışığı olmuştur. 

Gazze’den Filistin’e, Afrin’den Kudüs’e, Halep’ten Suriye’ye, Musul’dan Kerkük’e ve daha nice ülkeye, nice şehre gönül elini uzatan kahraman ordumuz, adalet ve merhamet götürdüğü her yerde Merhum Mehmet Akif’in kendilerine ithaf ettiği marşımızı al bayrağımızın gölgesinde şerefle okuyor: 

‘‘Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.

Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.’’ diye haykırıyor,

‘‘Sefer bizim, zafer Allah’ın’’ beklemesinler sözleriyle hayal edilen, emek verilen bir ülkenin aydınlık geleceğine, kızıl elmaya, kutlu menzile, geçmişin özlenen görkemli günlerine doğru inançla ve sabırla yürüyor.  

Bu yolda, milletimizin onurlu mücadelesinin ve vatan sevgisinin, bağımsız bir ülke, hür bir millet davasının mısralarla ifadesi ve aydınlık bir geleceğin müjdecisi olan İstiklal Marşımız,

‘‘Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı’’

diyerek milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en yüce ifadesi olarak ilk günkü etkisini ve samimiyetini hala koruyor.

Kabul edildiği gün coşkuyla, gururla ve gözyaşlarıyla okunan, devletçe seçilmiş, milletçe benimsenmiş, Türk milletinin eseri olan İstiklal Marşımız, şehrimizin okulunda yetişen, Asım’ın Nesli olarak görülen öğrencilerimiz tarafından:

‘‘Ruhumun senden, İlahi, şudur ancak emeli: 

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.’’ 

denilerek aynı hissiyat ve aynı duygularla okunuyor, ilelebet de okunmaya devam edecektir.

Bu kalbi duygularımla ve İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yılı vesilesiyle başta milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bu vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazi olan kahramanlarımızı şükran ve minnetle yad ediyorum.

Korkma! Bu Şehir, 

Şehit kanı, al bayrağı göklerden indirmeyecek, 

İstiklal Marşımızı gönüllerden sildirmeyecek.


Danyal Süzgün 

Konya Şehir Koleji Genel Müdürü